Confessional Preface

Hello there! I'm currently using Shopee apps to make most of online purchases. You can join me too by installing the apps on your phone and use my referral code: MIMIS252 for RM7.00 off your first order. My treats ;). Anyways, let get back to this blog. My confession starts in 3, 2, ....

Tuesday, October 24, 2017

Sunshower @ UM Graduation Day 2017

Hello there. I'm back with my final entry (I hope), about my graduation day at UM. I hope you don't feel sick about reading this already.

As you know, I just completed my master degree studies and my graduation day (pictures) is finally here. But, instead of using English language as medium off interaction, kali ni aku akan gunakan bahasa Melayu.. Actually, tak lah Melayu mana pun (Manglish la cam biasa).  Harap korang sudi membacanya.

Seperti yang aku dah jelaskan kat post aku sebelum ni, hari konvo aku jatuhnya pada 22hb Oktober 2017, Ahad (est 3.00ptg). Minggu cuti mid-sem universiti & juga cuti sekolah. Dah pastinya tak ada masalah untuk ayah dan adik aku. Jumlah tetamu (guest) yang dibenarkan untuk pelajar master hanyalah 2 orang sahaja (PHD boleh sampai 3 orang). Tiga tahun lepas aku dah bawak masuk mak ayah aku, kali ni aku rasa macam nak bawa adik lelaki aku, Syahmi Said la pulak. Konvo hari Ahad kan dan memandangkan ini mid-sem break/cuti sekolah - itu semua boleh diatur... 

Sebenarnya, aku kesian gak nak mengheret adik aku ke sana ke mari walhal aku tahu yang dia ada exam lepas cuti mid-sem ni. Tetapi, syukur dikurniakan adik mithali gred A yang rajin melayan kerenah kakaknya ni. Takpe bro, konvo u nanti I datang and amik gambor tak putus-putus cam mamarazi yek? 

Oleh disebabkan konvo ni dekat UM, maka takleh la nak bersuka ria je pergi tanpa memikirkan perancangan perjalanan. Dari tempat aku ke KL - makan masa hampir dua jam kot... Tambah-tambah lagi aku ada majlis meraikan graduan Master dekat fakulti jugak pagi tu. Takkan nak paksa semua orang bangun pagi lak? Kena be considerate... Jadi, untuk memudahkan kerja - kami pun menyewa hotel. Semasa melayari laman web Agoda.com, nasib baik terjumpa hotel yang berdekatan dengan UM yang within our budget. TYSM mama... hehe

Macam Valenza Hotel  ni jaraknya cuma 6-7 minit je dari UM & Midvalley.
Wifi tip top, bilik pun wangi je. Sangat berbaloi...
Hari keesokannya, awal-awal aku dah bangun untuk siapkan make-up dan bawak turun barang. Aku tak pastilah fakulti lain di UM ni macam mana, tapi fakulti aku memang ada majlis meraikan graduan master dan PHD ni. Seperti konvo, majlis ni juga hanya membolehkan dua orang tetamu jemputan je jadi aku invitelah parents aku. Kita orang sampai ke fakulti aku 45 minit lebih awal sebab aku nak send adik aku ke student area UM agar dia boleh study kat sana. Lepas mendaftar, baru aku tahu sebenarnya boleh juga kalau nak jemput ahli keluarga yang lain tapi nak wat camne - adik aku dah start study dia. Aku tak nak la kacau dia ke apa kan, tapi dalam tempoh adik aku tak ade tu sempat jugalah aku tangkap dua tiga gambar ngan mak ayah aku macam kat bawah ni;

With my beloved ones.... hehe. 
Masa ni tetamu belum ramai. 
Apalagi kan, keluar phone tangkap depan.
Marvelous!
Bersama dengan lecturers and graduan yang lain.
Eh, eh... tetiba muncul pulak my lil' brother..
Atas desakan aku yang tak putus-putus, adik aku telah
di paksa menukar baju 'kasual'nya kepada formal di bilik air student lelaki berdekatan.
Tu yang muncung panjang tu... huhu (JK)
A little bit of souvenir given by my faculty.
Thank you for taking care of me for these past 2 years.
I couldn't possibly make it without them.
Invitation card untuk mama and bro aku.
Hehe, excited gila bro aku datang aku siap print lagi
(actually aku print gak nama parents aku masa convo kat UKM dulu)


Suasana di dalam Dewan Tunku Canselor, UM
First time datang sini masa aku daftar as new student, nearly two years ago.
Now, as a graduate. Time does flies, I guess...
Selfie bersama coursemate, Kak Ida.
Ada dua orang lagi ni, WeiX dan Kak Fauziah tapi kami telah ter'pisah' selang seorang
dek kerana angka giliran. Kalau tak dah lama aku ajak mereka selfie berempat. :)
Finally, dapat jugak scroll master from UM.
It feels so surreal to me.
Apa-apa pun, amat bersyukur. :D
Picture taken sejurus saja aku keluar daripada dewan.
Pipi nampak buncit sebab makan banyak malam tu. Haha.
Dalam banyak-banyak gambar, ini antara favorite aku. Masa ni boleh tengok gelagat manusia-manusia lain berkonvo. Mungkin tak nampak jelas kat sini, but aku boleh rasa connection tu while I was watching them. Seperti yang aku katakan dulu dalam post ini, ambil master (tak kira apa discipline pun) bukan lah senang... You're not only playing with time and future here, but you're also playing with $$$... Bunyik memang macam best "Ya, aku tengah ambil master sekarang ni..." but you have no idea how much work I had to do behind the scene (bukan merungut ye, tapi kenyataan).

So, dekat sini aku nak ucapkan tahniah lah and kudo's bagi mereka yang dapat habiskan thesis on time, but more respect for those yang mampu teruskan walaupun tesisnya telah di reject beberapa kali. Rejection, giving up, anxiety, fear, etc... - I'm sure student yang take Master/PHD semua pernah rasa. Lagi lama masa kau spend untuk buat tesis, lagi banyaklah feelings tu bercampur aduk sampai at the end dah tak boleh fikir apa dah. That why I wanna say... you guys are the true champion kat sini because tak pernah kenal erti berputus asa. Kalau aku boleh kasi satu advice macam mana nak buat tesis; advice aku adalah keep moving forward... There'll be a time bila kau tetiba stuck, sedih sebab kena reject, mogok sebab rasa macam buat balik pun takde guna - but nothing will change selagi kau tak buat apa-apa. That's what I learned and now I'm passing that down to anyone who's reading my blog and interested in taking master degree course themselves.

Pictures with mom & dad
Apa-apa pun, sebelum aku terlupa - aku nak cakap yang aku sangat grateful yang semua family aku sudi meluangkan masa untuk menghadiri majlis konvo aku kali ini. Seriously, happy gila bila nampak semua family members aku berkumpul. Time UKM dulu pun best jugak, tapi boleh rasa incompleteness tu bila family members tu tak cukup sorang. Since adik aku pun ada ni - maka completelah family kami yang kecil ni. Hihi...

Pictures with my lil' bro...
Okay, so here's a little 'fun' thing yang jadi masa hari konvo aku... Lebih kurang 30 minit gitu lepas sidang ditangguhkan, sedang aku dalam perjalanan memilih flower bouquet - hujan tiba-tiba turun dengan lebatnya... Ala-ala sunshower / foxrain gitu... Terkejut gila aku kenapa tadi panas terik boleh tetiba hujan panas lebat pulokss? It feels so strange.... Anyway, nak marah pun tak boleh juga pasal hujan yang turun tu kan satu Rahmat? So, instead of feeling sabotage or whatever - aku senyum and pray je dalam hati sampailah hujan tu berhenti. 

Masa tengah membelek gambar-gambar convo, ternampak lak
gambar ni. Tak sedar pun bila adik aku angkat phone and snap.
Cantik pulak walaupun jalan tar tu dah hampir basah semua wakaka.
I have to give it to my bro. Despite of the sudden change in weather,
he really knows to capture the beauty in a moment.
Haha, walaupun hujan masih belum reda, photoshoot tetap perlu diteruskan jugak.
Namanya nak give up memang takde yeh.
Bukannya hari-hari pun aku konvo camni. XD
Final picture with mom & dad.
So, aku dan keluarga aku bertolak balik dari UM ke Melaka kira-kira pukul 6.00p.m. Kena hantar adik aku balik cepat lah pasal esoknya dia ada test. Sedih gak bila time drop adik aku kat dorm dia but apa leh buat; perjalanan study dia masih panjang lagi. Hopefully adik aku pun dapat G.o.T juga dan dapat keep moving forward dengan life dia (same advice also applies to me). I'm only 25 years old... Masih jauh lagi perjalanan, benda aku nak belajar, dan experience yang aku perlu tempuhi out there. Cuma jangan expect aku study amik PHD ke hapa lah dalam masa terdekat ni. Hampir 7 tahun aku study dari zaman Matrik, ke zaman Degree hinggalah finally...Master. I think that's quite enough.... don't u think so?

Disebabkan ayah aku dah bagi teddy bear yang agak besar semasa degree dulu,
aku tak nak teddy bear gila besar gedabak kali ni. Wat semak jerr.
Cukuplah teddy bear kecil ni sebagai momento hari konvo master aku.
It's not the size that matters, but the meaning behind it that's important...

Okaylah, sampai sini dulu lah post aku untuk kali ini (mungkin ini coretan terakhir untuk tahun ini)... Apa-apa pun terima kasih sebab sudi baca. I know you probably be thinking by now... "Panjangnya entry dah tu gambar sampai berbelas-belas pulak tu. Ni mesti kes riak ni..." Haha, please don't think that way. Aku cuma nak share about my life journey so far, Sejujurnya, aku lagi enjoy menulis di blog ni daripada nak gebang di sosial media. Disitu aku cuma update kat FB 4-5 bulan sekali and then terus disappear without a trace (the same goes with instagram). Tapi aku suka update kat sini.... I think that's because most people tak tahu yang aku ada blog (kalau tahu pun dorang tak tahu url address) dan kat sini aku boleh post anything about my life without so much of getting scrutinize. Pressing hard on the matter, it's also because I feel most like myself here....

Anyway, dengan berakhirnya program master aku, maka berakhir jugalah entry aku kat UM. Rasa macam sekejap sangat but don't get me wrong - I'm glad that its over. Harap-harap I'll come back with a good news to you all. Doakan yang baik-baik saja, ye. Thank you and God bless...

Yours Truly,
Mimi Said.


No comments:

Post a Comment