Let the Confession Session Begins....

Thank you for choosing 'Angelic Confessions' as one of your online reading materials. Enjoy your visits in here and if you could spare some time, please leave your suggestions or recommendation on the comment section below. Thanks again and have a nice day! P.S: This is a personal blog... No profitable ads are allowed in here!... I won't appreciate it so please behave...(Mimi Said)...

Wednesday, December 5, 2012

Sickeness Nightmare !

Salam dear Miserer's and Blogwalkers... how you guys doing? Hope everything went well in your life...

Unfortunely, not for me...

Awal-awal December ni aku dah di timpa sakit... huu nak buat camne.. (Badan terpaksa merelakan)

Selalunya kalau aku post mesti nak benda best je kan? Well I take it ALL back now... I think I must share this bad experience dengan you guys. Tak kira apa, I want to let it out ( it's worth hearing anyway). Beringat-ingatlah untuk menjaga kesihatan agar tak menjadi seperti aku... (-.-):

Asal aku cakap sakit aku kali ni bad experience? Tak pernah sakit ke aku sebelum ni? Well, pernah tu memangla tapi tak pernah berlaku sebelum aku amik test. Job Interview untuk Workplace Communication II (salah satu subject yang wajib aku ambil di Uni) lak tu.. Haa... ORAL SPEAKING, you guys... Somehow tak rasa nak ingat balik pun but dah sampai sini I write this entry... I probably should go on. Never do work half-heartily - unless it's something that I had less interest on.

As the story goes, aku jatuh sakit kira-kira hari khamis lepas - masa aku tengah duduk dekat rumah. By then tak teruk lagi. Baru sakit-sakit anak tekak gegitu je. Okay maybe tak faham... Tekak saya rasa tak sedap (much better). Then aku balik je terus ke klinik, tak gi check doctor pun, terus pakai mintak ubat je ( memang sukati aku jelah kan jadi Dr. sendiri?). Dalam dua hari duduk rumah tu, aku figure kalau makan ubat ke apa, boleh get better. Memang tak la. Dahla antibiotik pun lupa nak amik hari tu.

So, dengan rasa yang agak berat hati - aku balik je la ke UKM. Time tu dah start dah dia, symptom-symptom pertama aku: batuk-batuk. Teruk gak bunyinya. Start masuk Monday, dah tak sedap badan dah. Selsema memang macam hujan la. Lecturer memang jenis suka cakap, asyik suruh kita orang quiet and listen to him (memang tak la aku nak buat gitu kalau feeling dah rasa macam taik). Aku keluar je apa yang patut keluar, lantakla orang nak cakap apa. Yang penting aku rasa selesa. Ironicnya orang lain plak yang rasa tak selesa (-_-):

Okay, cerita second day.. Yah, the crucial part of my sickness. Malam tu aku tidur memang dah start rotate 90 degree dah, badan dah start panas (tanda2 demam, maklumlah kalau sakit camni kan ade sequence dia: infect kat tekak, then selsema, later batuk, last but not least, raging fever...). Bayangkanlah, dengan 3 sekawan tu serang immune system aku sekaligus, maunya tak azabnya rasa?
Dah tu dengan job interview aku yang satu preparation pun tak buat (cam hampeh)... menitik gak air mata aku malam tu.. Dugaan.. dugaan... Tapi dah time interview dia kasik slot esok and since I'm not a fan of procrastination, I decided to go.

Sepanjang perjalanan ke kuliah tu lutut aku memang dah start mengigil...  Dalam hati tak habis-habis mengharap je mende alah (job interview) ni cepat habis. Kelas lain yang ada hari tu (ada dua kuliah, satu tak ada attendance, satu lagi ada but only one hour class. Aku decide lepak lab je sambil kepala aku tersalai depan monitor (amboi... buruk sangat bunyiknya but that's what truly happened) computer. Sampai je time untuk interview, kena lah tunggu turn la pulak... dekat sejam lebih gak fighting dalam bilik berair-cond tuh... taknakla disturb org lain kan  dengan batuk-batuk aku tu time interview... So, aku tengok jelah: one by one... Malay... Chinese... Chinese.... Until giliran aku... Nasib baik soalan yang dia tanya aku pernah baca technique ntuk jawabnya so, tak la meraban sangat my answer to the question. Ada la dalam 5 soalan dia tanya, afterwards the interview is done for. Lega...lepak jap, aku ingat bleh tahan lagi but I'm afraid not terus keluar cari toilet (ada this cute Chinese boy bukakan pintu... schweet <--- ngada jap). Tak yah kot aku citer apa jadi kat toilet tu... (pepaham sendiri je la).

Anyway, lepas je habis kelas member advice aku pergi Pusat Kesihatan (PK). Siap hantarkan lagi... (Terima kasih bebanyak). Tak la jauh mana pun from kolej aku... 500 meter pun tak sampai... ah senang cerita next to KIY, PK tu. Ikutkan hari sebelum tu nak je aku pergi PK tapi musim-musim sakit berjangkit ni, ramai lak student dok buat check up. Last-last gi gak la untuk dapatkan cuti sakit... haha. Ubat yang aku dapat, ada lah dalam 4-5 jenis sampai nak tengok kat description pun takut (in case kena telan pil >1). Hehe, macam budak-budak pulak. Peliknya sebelum ni aku ok je makan ubat, but dah besar-besar ni... Entahlah...

Aku rasa aku telan Panadol before Antibiotic dulu kot (ikut arahan doc) and then aku terus tidur... Later on baru rasa ok sikit.. and the rest is history... I'm feeling better now... still recovering... cuma selesema and batuk yang haven't go away. Maybe it will take some time before I fully recovered. I hope I will be soon...

Mimi says: Road to recovery

No comments:

Post a Comment