Confessional Preface

Thank you for choosing 'Angelic Confessions' as one of your online reading materials. I'm your host, Mimi. I hope you'll enjoy your visit here and if you could spare some time, please leave your suggestions or recommendation on the comment section below. Thanks again and have a nice day! P.S: This is a personal blog... No profitable ads/spam are allow in here!... I won't appreciate it so please behave...(Mimi Said)...

Friday, August 31, 2012

6 Casual Style of Mine

Hello dear Miserer and blogwalkers.... How you doing? It's Mimi!

Post kali ni agak special sikit sebab tak pernah di buat sebelum ni kat blog aku. I'm going to share to you guys about my style of fesyen. Why? Bagus sangat ke aku dengan style? Well bagus tu taklah tapi, sekadar ingin berkongsi. :)

First thing first, style pemakaian preferable bagi aku adalah casual - formal attire. So, in this case: Kemeja T amatlah perlu. Jenis warna atau style: doesn't matter. Time outing ataupun just lepak-lepak dekat rumah, inilah jenis baju yang akan menjadi pilihan. Aku rasa mesti akan ada yang kata, tak selesa sungguh pilihan pakaian aku tuh. Duk rumah, pakai T-Shirt sudah. Haha, malas aku nak comment berkenaan tu. Baju ni, kalau tuan punya badan sendiri dah rasa selesa, orang lain boleh kata apa kan? Suka hati I lah mau pakai apa.... (ceh, mau berlagak diva nampak).

Selain daripada kemeja, aku juga minat pakai baju-baju lain such as blazer, mini dress and quite occasionally - long skirt. Selalunya aku campur je kesemua tu, ikut mood. Baiklah, aku tak nak cerita panjang lagi, karang tak sudah pulak entry ni; biar aku tunjukkan kepada korang macam mana cara aku gayakan baju style casual ni. Are you guys ready? Here we go!

1st Style: Mini Dress

I love mini dress. Despite muka aku yang agak ganas, I really do. But kebanyakan mini dress yang sedia ada di Malaysia ni adalah jenis yang tak berlengan, so agak was-was jugalah what's the correct way nak stylekan. Part inilah yang biasa kasi aku tension. Mini dress dah cukup cun sekali part lengan pulak yang spoil. Takkanlah nak pakai cenggitu je? "Jangan buat kerja, Mi... Mak belasah kau nanti...". Haha, bak katanya mak aku. Hati memberontak mau pakai tapi.... nampak tak semenggah pulak. What to do then? So, untuk solvekan dilemma aku tu, aku pilihlah cara yang paling mudah (dan pemalas); pakai blazer on the top of mini dress tu. Nak tau camne rupanya? Macam kat bawah ni ha...

Pemilihan color dalam mengayakan baju amatlah
penting. Kalau korang tak nak nampak macam
pelik sangat bila keluar nanti lah...
Macam aku, aku suka matchkan part top aku dengan
warna cerah, then part bottom kasi black je semua.
 Haha, maka dengan ini terciptalah illusion yang
part kaki aku nampak kurus, padahal.... 
2nd Style: Long-Skirt

Okay, before this aku admit bertapa minatnya aku dekat mini dress, tapi lain pula ceritanya dengan long-skirt. Aku pakai long skirt bila aku betul-betul nak tunjukkan aku ni feminine (dah pulak). Bukan apa, bila pakai long skirt ni bagi aku samalah macam pakai kain sekolah - jalan haruslah bersopan-sopan sikit. Tak bolehlah nak march down macam time pakai normal pants or leggings tu. Pilihan aku ni aku tak berapa gemar sangat, but once in a while aku pakai jugak untuk sedapkan mata mak aku memandang dan dengar dia cakap ayat ni; "Macam nilah, Mi. Nampak sopan sikit. Selalu pakai seluar macam jantan je...". Yup, itulah exact words mak aku yang aku quote balik. So, demi mengembirakan hati wanita yang dah melahirkan aku - aku pun pakailah macam ni...  

Tada! Dah aku kata aku suka pakai kemeja kan?
Warna merah ni salah satu je daripada collection
aku dalam almari tu.
3rd Style: The Normal One

Namanya normal sebab kalau korang jumpa aku dekat luar sana, inilah style yang biasa aku gayakan. Spec mata hitam tu kadang-kadang la, sebab aku ni 24/7 glasses wearer. So, bila ada contact lens je baru aku pakai. Anyway, inilah rupanya bila aku dress secara normal. 


Smile like there's no tomorrow...

Kadang-kadang aku pakai accesories macam
watches and bracelet supaya tak nampak
plain sangat.
Style aku kat rumah.
Haha, just kidding.
Aku selalu nampak trend dekat Pinterest
orang pakai flower crown macam ni so,
saja-sajalah nak try out...
Homemade lagi ni...
(Jangan jealous... hehe)
4th Style: Mix and Match Part I
Style yang seterusnya ni adalah style yang aku buat bila aku undecided: nak pakai kemeja ke atau T-Shirt hari ni? Tak mahu berperang dengan kehendak sendiri, so aku pun kasi combo dua-dua sekali dan kat bawah ni hasilnya... hehe. Comel kan?

There's a bunny in my shirt...
Someone, help me!
5th Style: Mix and Match Part II

Style ni lebih kurang je macam kat atas. Bezanya, aku pakai baju kemeja (short sleeve kalau tak nak panas) dengan cardigan. Honestly, aku despise pakai cardigan pasal aku rasa macam pemalas (also the reason why style tudung aku semuanya bawal je). Yelah, sarung je lepas tu dah siap. Dari segi conveniency memanglah tak dinafikan, but still.. (whispering: pe... ma...las). 

Hambik ko. Style pemalas aku. Hehe.
Sneakers tu sebab time ni aku tak belajar
lagi nikmatnya pakai heels...
6th Style: The Lazy Style

Hah, yang nilah style yang selalu aku pakai bila aku ke kuliah. T-shirt dengan jeans je. Malu sebenarnya nak tunjuk style ni tapi sebab dah nak kehabisan idea ni, jadi aku tunjuk ajelah. Hehe. Janganlah gelak. Tau nampak selekeh. Muka budak baik pergi kuliah ni.

Heherap dapatlah aku semua A dalam semester ni.

Oklah guys, sampai sini jelah dulu post aku. Ada story I mari lagi. Haha. Hope korang enjoy style2 yang aku tunjukkan kt atas. Have a nice day everyone.

Mimi says: I'm not a professional. This post were made to share my sense of fashion with all of you readers. If you like it, please leave your comments or tell on this blog. However, if you hate it then please don't do anything. Appreciate it.




No comments:

Post a Comment