Confessional Preface

Thank you for choosing 'Angelic Confessions' as one of your online reading materials. I'm your host, Mimi. I hope you'll enjoy your visit here and if you could spare some time, please leave your suggestions or recommendation on the comment section below. Thanks again and have a nice day! P.S: This is a personal blog... No profitable ads/spam are allow in here!... I won't appreciate it so please behave...(Mimi Said)...

Friday, February 24, 2012

Drawing Skills Enhancement

Dah lama aku tak melukis semenjak aku sambung study. Nasib baik la ada cuti sem kalau tak... berbulan la aku gantung pen melukis aku... Cuti semestar 1 aritu (16/1/2012-18/2/2012), hampir separuh masa lapang aku habiskan untuk melakar artwork-artwork baru.  As a bit of self-satisfaction dan cara aku nak habiskan waktu terluang...

Baru-baru ni aku join satu group melukis kat Facebook (FB). Shigai namanya.,. Walaupun at first aku agak reluctant nak join (pasal group ni boleh di kira cm group yang aktif melukis gak dan aku plak cuma berpeluang nk hasilkan karya time sem break), aku join gak atas dasar group ni yang satu: anda di galakkan hantar Original Character (OC) korang sendiri. Satu kelainan yang aku amatlah aku suka. Biasanya, macam yang korang tengok kat luar sana (bagi yang die hard fan anime/manga), kebanyakan pelukis akan try nak imitate atau replicate lukisan-lukisan manga yang sedia ada. E.g paling mudah; Bleach, Naruto, One Piece, Cardcaptor Sakura, so on and so forth. Well, group ni tak galakkan korang buat macam tu. Ia lebih prefer kalau korang hantar original artwork ( never-been-seen anime/manga character) korang sendiri.

Satu idea yang bagus aku rasa: lebih banyak variation yang boleh di lihat bila buat camni. So far, aku dah tengok berbagai-bagai lukisan yang pretty refreshing dan fun from my shigai's friends.

Walaupun group Shigai ni baru je dicreate sekitar awal bulan Feb 2012, by far lebih 100 artwork telah di hantar oleh member2nya (including me) yang hanya sebanyak 26 orang. Perghh, rajin betul bebudak ni semua hantar artwork. Banyak betul masa lapang diorang ader kan... (lol). It doesn't matter as long as they are happy. As for me, since the second sem had already started, I have no other choice beside withdrawing myself for a while. And by that, I mean with my artwork as well. As much as I enjoy drawings, studying is my main priority. However, ketiadaan aku/ artwork aku kat group ni doesn't mean that I had wash my hands completely from drawing. It's more like I am taking a break to improve my drawing skills and making a comeback with a greater piece of artwork. Something that I would like to call as "Drawing Skills Enhancement".

I hope that I would succeed one day. Pray with me, OK? O...(>.<)...O
I guess this is the end of it as for now. Till next post. Wasalam.

Mimi says: With lot of enhancement spirits.

No comments:

Post a Comment