Let the Confession Session Begins....

Thank you for choosing 'Angelic Confessions' as one of your online reading materials. Enjoy your visits in here and if you could spare some time, please leave your suggestions or recommendation on the comment section below. Thanks again and have a nice day! P.S: This is a personal blog... No profitable ads are allowed in here!... I won't appreciate it so please behave...(Mimi Said)...

Friday, February 24, 2012

Drawing Skills Enhancement

Dah lama aku tak melukis semenjak aku sambung study. Nasib baik la ada cuti sem kalau tak... berbulan la aku gantung pen melukis aku... Cuti semestar 1 aritu (16/1/2012-18/2/2012), hampir separuh masa lapang aku habiskan untuk melakar artwork-artwork baru.  As a bit of self-satisfaction dan cara aku nak habiskan waktu terluang...

Baru-baru ni aku join satu group melukis kat Facebook (FB). Shigai namanya.,. Walaupun at first aku agak reluctant nak join (pasal group ni boleh di kira cm group yang aktif melukis gak dan aku plak cuma berpeluang nk hasilkan karya time sem break), aku join gak atas dasar group ni yang satu: anda di galakkan hantar Original Character (OC) korang sendiri. Satu kelainan yang aku amatlah aku suka. Biasanya, macam yang korang tengok kat luar sana (bagi yang die hard fan anime/manga), kebanyakan pelukis akan try nak imitate atau replicate lukisan-lukisan manga yang sedia ada. E.g paling mudah; Bleach, Naruto, One Piece, Cardcaptor Sakura, so on and so forth. Well, group ni tak galakkan korang buat macam tu. Ia lebih prefer kalau korang hantar original artwork ( never-been-seen anime/manga character) korang sendiri.

Satu idea yang bagus aku rasa: lebih banyak variation yang boleh di lihat bila buat camni. So far, aku dah tengok berbagai-bagai lukisan yang pretty refreshing dan fun from my shigai's friends.

Walaupun group Shigai ni baru je dicreate sekitar awal bulan Feb 2012, by far lebih 100 artwork telah di hantar oleh member2nya (including me) yang hanya sebanyak 26 orang. Perghh, rajin betul bebudak ni semua hantar artwork. Banyak betul masa lapang diorang ader kan... (lol). It doesn't matter as long as they are happy. As for me, since the second sem had already started, I have no other choice beside withdrawing myself for a while. And by that, I mean with my artwork as well. As much as I enjoy drawings, studying is my main priority. However, ketiadaan aku/ artwork aku kat group ni doesn't mean that I had wash my hands completely from drawing. It's more like I am taking a break to improve my drawing skills and making a comeback with a greater piece of artwork. Something that I would like to call as "Drawing Skills Enhancement".

I hope that I would succeed one day. Pray with me, OK? O...(>.<)...O
I guess this is the end of it as for now. Till next post. Wasalam.

Mimi says: With lot of enhancement spirits.

Wednesday, February 15, 2012

Sem 2 - I am back!

Sem 1 dh sudah, result pun dah kuar sekarang tiba plak masanya untuk Sem 2. Wargh, kejap tul mase berlari meninggalkan aku. Rasanya bru cam aritu je aku masuk UKM. (Ye ye jer ni)

Apa yg boleh aku katakan Sem 2 ni? Well, senang je. Banyak. Ape banyaknya? Makan? Taklah, subjectnya la dah pasti. Untuk Sem 2 aje ade 7 subject yang aku kena amik. Bukan senang tu wei, nak bawak 7 subjek. Nak2 manusia malas cam aku ni, kena la rajin2kan diri ni. Sem 1 banyak gle aku habiskan waktu lapang aku dengan kerja2 x berfaedah (e.i tgk movie, serious x berfaedah - bukan dapat apa2 pun). So, tekad Sem 2 ni nak lebihkan rajin tu - sikit. Haha, camne tu? Lebih Rajin Sikit? Mane stu ni, wei? Tak kisah yang penting aku ENJOY!

Kepada friends yg kenal diri aku ni dan adalah terbaca post ni khasnya yang amik degree, well aku harap korang pun bersedialah jugak untuk mengharungi Sem 2 ni macam aku. Sekian. Bye bye.

Love remainder: Mimi Said 

Tuesday, February 14, 2012

Fearful Best Friendship (FBF)

Mase kecik-kecik dulu, aku slalu pkir yg dlm hidup ni kita x boleh duduk sensorang - kena ada teman. That's why bila time sekolah rendah dulu, setiap kali masuk kelas baru aku akn pastikan aku ade kawan. Tak kisahla sesape pun, yg penting mesti ada- even aku sendiri rasa yg kitaorg tak berapa nk serasi pun.

Tapi bak kata org tua2, pengalaman itu mendewasakan seseorang. Aku percaya kata-kata tu bila aku sendiri dah dewasa. Somehow, makin aku dewasa makin aku memilih dlm berkawan. Bukan perasan/berlagak bagus tapi lebih kepada keselesaan kita berkawan dengan seseorang tu. Aku pasti readers kat luar sne pun pasti pernah rasa macam ni. "Aku menyampah gile la ngan mamat/minah ni, rase nk lempang2 je muke die bile die cakap camtu" or "Bagus la die ni, x banyak songeh sangat. Senang nak kawan ngan dia ni". Itulah ungkapan dlm hati yang biasa kita dengar bila melibatkan kengkawan sebab let's face it- nak cakap depan2, memang tak kan la, kan?...

So far, aku takde kawan baik or BF macam diorang slalu ckap kt kawan2 yang teman tp mesra tu. Dah bertahun dah rasanya. Aku bukan x suka berkawan, tapi character peribadi aku sendiri yang tak berapa nak menggalakkan aku ntuk ade kawan baik walaupun aku selesa sangat dengan orang ni dan seronok sgt ble ada dengan dia. Ataupun mungkin the real reason, aku x suka nk layan kawan2 yg bakal jadi kaki tikam belakang - just a possibility. Dh banyak dh case mcm ni dn aku sendiri x berminat nk jadi mangsa.

Ada stu lagi reason kenapa aku rase aku ade masalah Fearful Friendship ialah aku khuatir bila kawan baik aku tinggalkan aku. Yelah, sapa yg suka ditinggalkan? Kawan baik bertahun then last2 putus persahabatan gara2 perkara2 remeh macam lelaki. Doesn't that sound stupid to you? I think it is...

Baiklah, sampai sni jelah coretan blog aku kali ni. Sorryla klu a bit emotional sket ayt2 yg aku tulis ni. Bukan tujuan nak kutuk sesapa or jatuhkan sesapa dalam diam. Just something that I had in my mind. That's all...
Thx for reading...