Let the Confession Session Begins....

Thank you for choosing 'Angelic Confessions' as one of your online reading materials. Enjoy your visits in here and if you could spare some time, please leave your suggestions or recommendation on the comment section below. Thanks again and have a nice day! P.S: This is a personal blog... No profitable ads are allowed in here!... I won't appreciate it so please behave...(Mimi Said)...

Tuesday, December 20, 2011

A Night at Pesta Dongzi KIY,UKM Bangi

Assalamualaikum semua, hopefully semuanya sihat-sihat belaka.

Disebabkan aku selalu sangat mengupdate blog ni, let me just shoot straight to the post. Macam biasa. setting aku masih di UKM (amboii... 1st year student la katakan. Everything is still fresh and new, Tu pasal yang rajin update tu). Post aku kali ni tak kurang menariknya juga pasal inilah first time, aku berpeluang pergi pesta yang dianjurkan oleh orang Chinese. Bukannya nak jadi racist ke apa, tapi bila ada pesta kaum lain buat ni; biasa memang susah sikit parent aku nak lepaskan. Yelah, benda baru kan - macam-macamlah prasangkanya. Anyway, ni aku dah jadi student ni; barulah nak merasa sikit join pesta-pesta macam ni.

For starter, pesta yang disambut oleh kaum Chinese ni sebenarnya banyak tapi yang biasanya kita dengar adalah; Perayaan Tahun Baru (Chinese New Year), Pesta Tanglung (Lantern Festival), Hungry Ghost Festival dan lain-lain. Selama ni memang aku ingat itu ajelah pesta yang mereka sambut (forgive my ignorance, I'm still learning). So, that's why bila aku masuk UKM: it is the first time I'm hearing about Pesta Dongzhi. Ignorant punya pasal, aku actually ingat yang Dongzhi tu nama kelab. Nasib je penganjur program faham kewujudnya manusia noob macam aku yang masih tak tahu perayaan kaum lain - yang dia orang pun tampal info serba sedikit mengenai perayaan ni.

Untuk pengetahuan korang, Pesta Dongzhi ni sebenarnya adalah Festival Musim Dingin. No wonderlah aku perasan ada icon 'Snowman' dekat tabir pentas tu. Dari apa yang aku baca, pesta ni kebiasaannya di sambut dengan saudara-mara terdekat (adalah makanan khas dia macam dumpling) dan juga sebagai tanda yang tahun baru yang bakal menjelang. Now, aku memang tak expert pasal perayaan Chinese ye, so aku percaya jelah apa yang dia tulis tu. Honestly, aku cuma boleh bayangkan pesta ni disambut dekat China je (pasal Malaysia ni mana ada musim sejuk) and as a tradition; kaum Chinese di Malaysia ni juga masih terus meraikannya, Bak kat pepatah: biar mati anak, jangan mati adat.

Antara attraction utama pesta ni... ya, dah tentu-tentulah yang kat bawah ni. Haunted House. Pasal dah lama sangat tak masuk (4 tahun lepas) dan memang dah teringin sangat: aku pun mintaklah kawan-kawan aku Amyera dan Naz tolong temankan. Haha... Nasib baik jelah dia orang ni rajin melayan...

Kebanyakan picture ini diambil oleh Amyera, so many credits and thanks to her...                                     
Apa-apa pun kita pose dulu ye before masuk....
Haha... cam apa je hantu perempuan tu.. Muka ganas. 
Amyera dengan lantern ( I think)

Wah! Dragan besar...
Walaupun 'Haunted House' tu taklah sebesar mana - my friend and I still had some much fun that night! Enviroment happening, hantu-hantu awesome dan makan-makannya agak memuaskan. Maaflah, tak teringat pulak nak tangkap gambar untuk kasi upload kat sini. Next festivities, perhaps...

That's all for now, till next time. Wasalam.

Sincerely: Mimi Said

No comments:

Post a Comment