Let the Confession Session Begins....

Thank you for choosing 'Angelic Confessions' as one of your online reading materials. Enjoy your visits in here and if you could spare some time, please leave your suggestions or recommendation on the comment section below. Thanks again and have a nice day! P.S: This is a personal blog... No profitable ads are allowed in here!... I won't appreciate it so please behave...(Mimi Said)...

Thursday, September 15, 2011

UKM: I am a HIGHLANDERS!

Okay, bagi sesapa yang tak paham apasal post aku kali ni title cam pelik, silalah baca sampai abis yer... ;)

Bagi orang yang mengenali diri aku ni sedia maklum, aku sekarang dah sambung study balik dah. No more cuti rehat, cuti lepak, cuti-cuti Malaysia dan sebagainya. Time untuk continue study lah pulak kan, after resting dekat rumah for almost 4 months. Just in case you guys had started to wonder kat mana destinasi yang aku pilih untuk sambung study; ikhlas jelah aku katakan aku sambung di Malaysia saja. Kenapa? Tak teringin nak sambung kat luar negara ke? Well, niat tu memang ada tapi entahlah... mungkin aku masih belum rasa confident lagi kot untuk nak menetap jauh-jauh. Pointer aku time Matrik dulu pun biasa-biasa je... So, rasa macam tercabar pula bila nak kena bersaing dengan student-student dekat luar negara tu. Besides, study Malaysia pun okay apa? Lagi jimat sikit belanja. Tak payah fikir pasal health insurance ke apa. Plus, nak jumpa family time balik hari minggu pun senang...

Tawaran from Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) comes around for me and despite tak pernah pasang cita-cita ke apa ( I'm cool with any university that accepted me, really...) untuk ke sini - I couldn't say that I'm not anticipating it. Apatah lagi bila my dad ex-graduate from Universiti Putra Malaysia (UPM), 'neighboring uni'; so lagi membuak-buak lah rasa time nak masuk tu. But, I keep my cool until the day aku betul-betul bertolak.

Hatta, tanggal 7hb Sept 2011 maka berlalulah aku daripada rumah mebawa beg-beg baju, bantal empuk, electrical appliances, dan segala macam benda yang setiap student wajib nak ada. Satu family aku tagged along masa hantar aku (kind of miss them right now while I'm writing this). Hehe. Oh, aku ada mentioned ke in what field aku sambung dalam post aku sebelum ni? I can't seem to recall. Tak apalah, ada takde - aku bagitahu saja lah kat sini. In case korang yang tengah baca post ni interested or curious nak tahu, aku ditawarkan bidang Science Computer dekat UKM ni.

Huhu, I know; bile dengar je ayat Science Computer, peeps are gonna go like; "Science Comp? Apa tu? Kenapa tak nak amik medic ke, engineering ke... law ke? Takde future la kalau amik tu... Balik rumah jelah, toksah buang masa!" kata mereka diiringi dengan eye rolls. Ouu, terasa sedikit pedasnya di situ, kan? Kata-kata from somebody yang mungkin tak akan pernah memahami seorang risk-taker seperti aku.... Aku pun apa lagi, eye rolled balik jelah. Itu je cara membalas yang paling senang dan tak pakai banyak modal. Besides, bukannya dia orang faham pun apa matlamat dan motto hidup aku selama ni macam mana kan?

I'm pretty sure ramai people yang familiar dengan phrase, "Carilah ilmu sehingga ke negara China'. Tapi, aku rasa macam tak berapa nak syiok je phrase tu so, aku twist sikitlah phrase tu menjadi; "Carilah ilmu tak kira di mana pun kau berada... Lagi masyuk dengan soul aku. Honestly, matlamat aku untak belajar selama ni bukanlah cuma untuk dapat kerja semata jauh sekali untuk kejar glamour, tapi lebih untuk menimba segala ilmu yang boleh aku capai kat dunia ni. So, medic ke, engineering ke, Science Computer ke bukan satu isu bagi aku, asalkan aku dapat penuhkan dada ni dengan sebanyak ilmu yang mungkin dan most importantly, dapat belajar benda baru. Ada paham? 

So, bagi sesapa yang mulutnya start nak macam haram tu... well, apa-apa jelah ya? My life, my style....

Untuk pengetahuan korang, aku duduk dekat sini memanglah sebatang kara. Tak ada kawan daripada Matrikulasi Johor dulu (at least yg aku kenal lah), kawan from Highschool ke, jauh sekali kawan from Elementary school... Bila dah semua tak ada tu, terpaksalah pula rasa nak hidup berdikari kan? Pergi kuliah alone, makan alone, mandi alone, tidur dah tentu-tentu lah alone... Hahaha. Cuma agak sedih la bila teringatkan member-member lama dulu. Apa jelah yang dia orang tengah buat sekarang ni kan?

Apa-apa pun, kita tolak tepi cerita tu semua dulu. Sekarang ni aku nak cerita dekat korang pasal aku dan tempat tinggal baru aku (insyaallah untuk 2 sem ni). Bukan self-obsessed, tau; dah namanya pun admin kan? Natural la cerita dekat sini pasal diri dan hidup aku je. Okay, bagi yang dah mula nak menguap tu, nak tersenguk ke apa - well, sila-sila lah ringan-ringankan jari ( gune cursor, tekan X) dan NYAH kau dari sini. Hehe, jahat sungguh aku...

Alright, now let's get serious. The reason why aku kata yang diri aku ni Highlanders is because...

I AM A HIGHLANDERS! (Macam tak menjawab soalan je)

You see, dekat UKM ni aku tinggal di kolej kediaman Ibrahim Yaakub (KIY) and secara geographically, kolej ni terletak di kawasan yang paling tinggi antara kolej-kolej lain yang ada dekat UKM ni. That's why, secara logiknya - we were called @ called ourselves as a HIGHLANDERS. Tu ajer.. Haha, title saja mahu gempak!!!

As a prove yang aku ni sememangnya warga KIY, aku nak tunjukkan sikitlah macam mana keadaan bilik di kolej ni. Yelah, camni baru senang sikit korang nak faham apa yang aku membebel, ye tak? Alright... as a starter, penempatan di KIY ni sebenarnya ada dua jenis; hostel dan flatlet. Sebagai first year student, aku diberikan duduk di hostel. Don't worry, this is normal. Kalau korang student tahun 1 dan 2 di UKM ni, memang confirm akan diberi duduk dekat sini. Satu bilik biasanya ada dua orang menetap. No setinggan-setinggan (unless korang memang dah tak sabar-sabar nak kena report dengan roommate atau jiran tetangga di blok serta bersedia untuk membayar denda). 

Flatlet tu pulak di khaskan (ak.a diwajibkan) bagi student tahun 3 je. Motif asalnya untuk beri korang ketenangan semasa membuat Final Year Project (FYP), tapi kalau korang memang jenis yang tak suka di ganggu, loner tahap A - boleh je try apply untuk duduk sini buat semester-semester yang berikutnya. Cuma, let me remind you alls lah yang yuran penginapan dia agak mahal and segan sikitlah bila nak start mingle dengan senior-senior yang menetap di blok tu. So, bagi bakal-bakal student yang akan melanjutkan study disini - bolehlah mula take note ye sebab most kolej-kolej ni semua sama saja stylenya except for kolej yang dekat kampus KL tu. Yang kat situ aku tak pernah pergi lagi (aku study dekat kampus induk, Bangi) so, tak tahulah aku macam mana conditionnya.

Picture di bawah ini adalah picture yang aku 'rajin' snap masa tengah lepak-lepak tak buat apa pun... Enjoy!
Apalah namanya bilik kalau takde katil kan?
Nilah dia katil aku. Sedap gakla buat melepas pas
penat menapak balik dari kuliah.
P/s: Excuse the mess, aku memang camni.




Tempat simpan kasut...
More likely, macam tempat simpan habuk je.
Jangan sangat aku guna section ni. Hehe
Pintu Balkoni...
Tapi petang-petang eloklah ditutup je.
Mengundang monyet-monyet tak guna jer.
Meja belajar aku...
Haha, belajarah sangat...
Tengok movie je lebih.
Tapi, korang boleh percaya sebab memang
ada note aku atas ni... XD
2 benda yang wajib semua student U ada. Mr. Kettle and Mr. Iron Man...
Eh, silap... Mr. Iron. Kalau takde, nasib korang lah.
Pepandailah pujuk roomate kasik pinjam ke apa.
But aku for sure can't live without these two.
Muka cun pemilik bilik. Haha.
Alright guys, sampai sini sajalah coretan aku kali ni. Macam yang korang nampak, kemudahan di kolej UKM ni ( hostel kolej KIY, especially)  memang baik dan memuaskan hati. Kolej lain, I dunno okay. So far so good, but it's still too early to say anything so, we just wait and see jelah .... Okay semua. That's it. Thanks for reading this entry. Bye bye...


Mimi says: Love Remainder