Let the Confession Session Begins....

Thank you for choosing 'Angelic Confessions' as one of your online reading materials. Enjoy your visits in here and if you could spare some time, please leave your suggestions or recommendation on the comment section below. Thanks again and have a nice day! P.S: This is a personal blog... No profitable ads are allowed in here!... I won't appreciate it so please behave...(Mimi Said)...

Friday, December 3, 2010

Advice about getting into Matriculation College - Just Be Yourself....

Well, terus terang aku katakan... Masa memula masuk matrix dulu aku selalu tanyakan diri aku dengan banyak gile soalan: Mampu ke aku nak blaja kat matrix ni? Boleh ke aku carry on dgn subject die semua? Boleh ke ada dapat kawan-kawan baru? Lecturer die okay tak? Macam kalau aku kantoi? Apa akan jadi kat aku?

 Haha, itulah antara soklan-soklan yang agak lama bermain-main kat dalam benak fikiran aku. Sebab utamanya mudah aje, aku ni memang pendiam. Dahlah pendiam, susah gile nak berkawan pulak tu. Totally resipi for disaster, I tell you. Tambah malang bila aku langsung takde special someone, a.k.a 'Mr. Boyfriend'. So bile pendiam sangat, kawan pun takde, boyfriend lagilah absent je memanjang - kat mana jelah tempat aku bertanya, luahkan rasa hati semua? Tak hadonya lah kan? Jadi, seperti biasa - meranalah sajalah sensorang...

But, nasib aku boleh dikatakan agak baik. Lepas 3 bulan kat Matrikulasi - akhirnya dapat gak aku sesuaikan diri. Bukannya senang nak reach tahap camni wei, kalau korang memang jenis budak intovert perabis seperti aku. Kunci utamanya senang je. Just be yourself!. Okay, bunyi memang agak cliché, but trust me - it works wonders. Aku dah try dah, sebab tu aku leh admit camni. Nak tau camne boleh jadi camtu tu? Meh sini aku explain sikit...

First thing first, ko kena ade level conscience yang sangat tinggi terhadap keupayaan diri ko. Like myself, kalau ko cuba dissect ability aku dari segi intelek - aku ni boleh dikatakan sebagai average. Tak pandai sangat, tak sengal sangat. Korang pun tahu kan, result SPM aku taklah segempak mana berdasarkan post ni. So, nak compare dengan student-student (matriks) yang banyak kat dalam tu; memang lah cam lalat dengan langau je rasanya (hapalah punya metaphor aku kasi ni, ah - lantaklah)... So, bila dah camtu realitinya - aku pun malasla nak start berlagak or propa macam yeye je macam aku tahu banyak kan? What for? Nanti bebudak start tanya aku, wat mampus lak...

Justeru itu, most of the time aku akan senyap jer (dah ku kata aku pendiam, kan?) and buat dono. Bagi aku, belajar ni mesti ikhlas. You tak tau mende, jangan berlagak cam tau kat member tu, Silap-silap kang, terbagi ajaran songsang plak, Sian jer kat member yang percayakan you tu... Take time untuk kasi paham sesatu topic tu and most importantly; believe in yourself. Tawakal je, sudah tu. Peluang pulak, sama ada kita nak ataupun tidak - akan datang dengan sendirinya.

Jadi, dengan try to be myselflah, akhirnya berjaya gak aku menyesuaikan diri. Kawan lama sek men aku, Wani memang banyak membantu and a few new friends yang aku dapat kat sana. Hidup di KMJ tak lah sesusah mana or sesenang mana. Semuanya memerlukan usaha yang berterusan dan semangat yg kental- rasa2 yg takde semangat yang kental tu kentalkan jugak klu nk masuk matrix coz that's what matrix is all about :).Lecturernya plak, tengok jugakla ade yang baik, garang, manis and etc.. banyak jenis.. Kalu korang ske pilih lec yang ajar laju ade, slow ade... yang tak mengajar langsung pun ade gak kot.. Ah, tak amik pusing sangat...

Anyways, belajar di matrik sememangnya memberikan satu impak yg positif kat dalam kehidupan aku khususnya kat dalam bidang sosial. Banyak gila memory yang telah aku bina semasa sem 1 dan moga-moganya sem 2 ni pun lebih banyak lagi memory indah akan tercipta. Insyaallah.

Sincerely: Mimi Said

A day at Wonderland Melaka!!

Hello semua. Apa khabar? Hope semua elok-elok je yer. Well, aku kembali berblogging pasal kali ni ade benda sikit nak cerita... Taklah panjang mana pun so I hope you guys don't mind untuk membacanya, ye?

Pada 30 Oct 2010 yangg lalu, company tempat my mum kerja ade held family day. Tempat yang telah dipilih adalah Wonderland Melaka. Admittance kami sekeluarga are totally paid for. Best gakla family day ni; adalah mereka buat makan-makan, minum-minum sikit. Yang mandi-manda pun ada but memikirkan diri sendiri yang dah tua-tua bangka ni, terase plak segannya nak menjoin mereka gi mandi (golongan bebudak kecik je pun, rata-ratanya). So, bagi membuang masa sementara menunggu cabutan bertuah habis, adalah aku snap beberapa keping gambar with my bro dengan handphone burokss aku. Taklah banyak mana, but bolehlah sebagai kenang-kenangan melawat Wonderland Melaka ni.

Jika nak tengok gambar-gambar tersebut, rajin-rajinlah scroll hingga ke bawah, ye?

Admittance tag. Valid for one day only ma~

Agak memboringkan jugak bila datang tempat mandi-mandi, but choose not too. Haha. Banyak reason sebenarnya nape aku tak mandi ni. Selain daripada rasa diri ni tak sesuai nak menjoin golongan bebudak tu semua, aku ade sebab lain lagi. Simple and embarrassing sebenarnya pon nak ngaku ni - but what the heck, right? Aku ni sebenarnya, tak pandai berenang pon~ Jadi watpe nak gi mandi-manda semua, kalau tak reti kan? Menempah namanya tu... Walaupun dengan adanya pelampung yang pelbagai saiz, rupa dan warna - still aku rasa tak berbaloi der kalau sudahnya aku just m**i katakss...



Haha, menurut gambar atas ni - Dino orange gimok ni nampak mesra je ngan aku kan, but hakikatnya - orang kat dalam tu dah letih 'melayan' kerenah aku. Mana taknya... Dahlah main tahan-tahan dia untuk nak amik gambar time dia nak gi 'serang' bebudak, pastu leh camera phone aku wat hal plak... Dah namanya pun handphone burukss...Lagging tu dah menjadi satu kepastian. Haduss... Mana tak baran dino tu? Tapi dah namanya pun guest kan? Takkan dia tak mo ikut cakap aku lak? Nanti I report kat supervisor you nanti, baru tau~ Muahaha...


But, baby dino pink ni tak begitu ya? Sangat baik orangnya. Siap rilek-rilek je dia leh tunggu sementara nak amik gambar ngan aku and adik aku. Buktinya, siap buat tanda peace lagi time amik gambar. Tak yang macam kat atas tuh. Tau nak mendengus jer. Puiih... Tau lah camera phone I tu tak glamer, that's why asyik lag jer... (=w=):

My mom and bro aku. Masa cabutan bertuah kitaorg dapat hadiah.
Yang adik aku pegang tu hadiah yang memang every staff yang datang dapat.
Tunggu punya tunggu, perghh akhirnya dapat gak my mum hadiah lucky draw yang di idam-idamkan. Siap Datuk Jalaluddin Hassan yang bagi lagi you.... Takde gambar pasal cepat sangat tak sempat ambik, but dia adalah pengacara rasmi untuk family day ni. Tapi tak ramai yang amik port pun pasal masing-masing semua tengak super-duper busy berenang-renang kuak rama-rama la, ayam la... itik la. Kami je yang pedulik sebab takde kejer lain nak di buat. Nasib je Datuk memang jenis funny man and pandai ambil hati peserta. I bet hampir semua yg ada kt situ terhibur.. So, congrats to him anyway...

Before balik, sempat aku amik gambar kenang-kenangan, manalah tahu pasni dah tak berpeluang nk menjenguk tempat ni lagi.

Peace Forever, bebeh!
Posing depan pintu masuk. Semak je budak sebelah
aku tu... Taulah you all semua gila glamer tu yang
 naik photobomb sekali kan?... (o.O):
Haha gurau jer. You're always welcome kid.
I suka bebudak, lagi-lagi kalau budak tu jenis
yang comelss dan baik.
Aku tahu korang mesti biasa dengar istilah 'Friends Forever' kan?
Well, bagi aku - 'Siblings Forever' tu lagi penting...
Ok, guys... baiklah sampai sini sajalah dulu coretan pengalaman hidup aku yang tak seberapa ni... Kalau ade apa2 cite menarik lagi akan aku ceritakan pada korang and of coz lot more picture's to come- kata avid in photographing kan? ;) Bye bye..

Sincerely: Mimi Said